Zadovoljstvo šopinga

, , nema komentara

Šoping u zamračenim tržnim centrima bez direktnog izvora kiseonika, punih buke, senzora, veštačkih svetala pretvara se u mučenje, posebno u vreme popusta kad te od trenutka bežanja na vazduh deli dugačak red. Najlepše trenutke u tržnom centru, ako treba da ih izdvojim, provela sam u jutarnim satima, neposredno pre otvaranja radnji. Tad je tih, prozračan, čak i romantičan u odrazu svoje ahitekture, dizajna, mekanih zvukova i mirisa kafeterija, u retkim prolaznicima i užurbanim radnicima. Osetiš se povlašćeno, jer ti ne žuriš nigde, već se spremaš za šetnju po radnjama i kupovinu iz zadovoljstva. Gotovo bih odabrala TC u jutarnjim satima za ljubavni sastanak (s mužem, naravno, svakodnevno se srećemo samo u životnoj trci).

Best friends shopping together. [url=http://www.istockphoto.com/search/lightbox/9786738][img]http://dl.dropbox.com/u/40117171/group.jpg[/img][/url]

Best friends shopping together.
[url=http://www.istockphoto.com/search/lightbox/9786738][img]http://dl.dropbox.com/u/40117171/group.jpg[/img][/url]

Šoping pozitivno deluje na žensku psihu – samopouzdanje najpre i misaonu relaksaciju od svakodnevnih nebitnobitnih tegova za ganglije. Ali, rok trajanja takvog zadovoljstva kratko traje, primetila sam, posebno podriven kvalitetom i nepouzdanošću kupljene robe, u poslednje vreme. U istim radnjama trgujem već deceniju, a njihovim proizvodima paralelno skaču cene i opada im kvalitet.

 

Zato sam se nostalgično setila svoje metode iz vremena sankcija – oblačenje kod šnajdera. Neki odevni predmeti u mom garderoberu navršavaju punoletstvo, a i dalje skreću pažnju kad ih obučem

. Materijal i model birala sam sama prema sebi uz stručne savete lokalnih šnajderki, za koje sam čvrsto verovala da su na nekom drugom mestu mogle postati imena koja su reklamirali top modeli mog detinjstva: Sindi, Linda, Naomi, Klaudija.

http://www.dailymail.co.uk/

http://www.dailymail.co.uk/

 

Pokušala sam opet da idem kod krojačice. Pod uticajem celodnevno uključenog TV-a, pitala me je zašto s takvim stasom dolazim kod nje kad mogu jeftinije da kupim šta god hoću? Jednostavno, nije imala snage da ugađa mojim željama proisteklim iz vizije savršenog odevnog predmeta, a ne iz praktične potrebe. A i svi ti odlasci zahtevali su mnogo truda i gimnastike – naći vreme, pogoditi slobodan termin, organizovati čuvanje dece na neodređeni vremenski period, objasniti mužu zašto se na jednu haljinu troše sati tokom proba koje su se rastegle na nekoliko meseci.

diana-princess-of-wales-by-mario-testino-at-kensington-palace-8-1

 

Mnogi me neće razumeti: zašto bih uopšte želela da imam jedan džemper duži niz godina, ili pantalone? U kom sam ja veku i na šta li ličim ako nosim stare prnje, a budućnost u vidu sezone jesen/zima 2016/17. kuca na vratima? Oni nemaju problem, oni zapravo uživaju u gužvama tržnih centara i nije važno da li je to odelo 100% sintetika ili 100% svila, jer nova moda stiže za nekoliko meseci.

Moda i lični stil su dva različita pojma i nastaju iz različitih pobuda. Jedno je produkt masovne „kulture“, a drugo proističe iz ličnosti. Jedno zadovoljava socijalne potrebe, a drugo intimne. U jednom si jedna moderna žena, a u drugom si ti ti.

U trenutnoj ponudi negovanje ličnog stila ravno je sklapanju mozaika. Neke kockice čekaju da ih nađem u svetski poznatim konfekcijskim lancima, neke kod mladih dizajnera, a neke ipak nastaju udruženim trudom moje želje i krojačice koja je na svoj način ostvaruje.

lupita-nyongo-vogue-cover-october-2015-10

Zadovoljstvo šopinga menja svoju prirodu: od stihijskog, trenutnog, koje opustoši novčanik i napuni ormar, pretvara se u dugoročni događaj planskog ulaganje novca u komadiće mog mozaika.

 

Ostavite komentar

(*) Obavezno, vaš e-mail neće biti javno objavljen