SMS aorist

, , nema komentara

1633445(86-WWT-28-3)„Moda se uvek vraća“, to slušam od malena, a i često sam bila svedok. Ovih dana biti moderan znači biti i pomalo retro. Ako se tako oblačimo, nosimo retro-moderne frizure, dakle tako se i češljamo, možemo da uradimo i nešto što nas ne košta ništa, a što će našem fazonu/stilu dati starinski šmek/šarm.

Reč aorist meni baš lepo zvuči-„zvučna“ je, neobična, nije duga. Ne znam sad koliko je moderna, ali je aktuelna, uvek. Često se setim kako su mi se neki mladi šmekeri smejali što koristim „starinske“ reči, nežargonske, dugačke, knjiške. Onda sam se i ja smejala s njima, shvatajući kako smešno izgledam iz njihove perspektive, neuklopljena u moderni koncept. Od tada imam pojam o postojanju modernih reči i njihovom efektu.

Zato ne bih ikome predlagala leksičke retro ukrase, to je previše škakljivo, ali predložila bih aorist, jer on štedi vreme! U SMS porukama, fejsbuk prepisci, tvitovima poenta je biti što kraći- brže se kuca i brže te čitaju. S obzirom da se u ovim prilikama najčešće govori o nečemu što je aktuelno, što se upravo desilo, ne nečemu što se događalo pre nekih drugih prošlih radnji, ovaj glagolski oblik savršeno se gramatički uklapa u te situacije. A posebno značajno je što su oblici glagola u aoristu –kratki!

Nema pomoćnog glagola. Dok pefekat ima i nastavak za oblik i pomoćni glagol, pa su nam za prenošenje informacije potrebne 2 reči, u aoristu korisitmo samo 1 reč, a događaj deluje vremenski bliži, samim tim i njegove posledice snažnije u momentu dopisivanja.sms-text-messaging

Sve zavisi od toga koliko ste snažni, pa da li ovaj glagolski oblik možete da iznesete na šarmantan način, ili biste se malo stideli da ga unesete u svoju virtuelnu komunikaciju.

„Sad čuh za večerašnju žurku i pomislih da bi mi bila savršeno društvo?“

 Devojke, kako biste reagovale na ovakav SMS ako ga uputi neki šarmantni hipster iz okoline? I kako biste odgovorile?

Što se mene tiče, ponekad imam toliko toga da kažem u jedinici vremena,  da aorist koristim i usmeno!

O AORISTU iz gramatičkog ugla možete videti ovde:

http://www.sentimentalnakuhinja.com/aorist/#.UdF2nj6YHfI

 

 

 

Ostavite komentar

(*) Obavezno, vaš e-mail neće biti javno objavljen