Slatkiš bez šećera – pohovane banane!

, , nema komentara

Ideju za ovaj zanimljiv desert dala mi je naša draga „Sentimentalna kuhinja“. Nisam dugo razmišljala da li da se upustim u ovu avanturu. Pobedio je avanturistički duh i želja za isprobavanjem nečeg novog, još neisprobanog (u mojoj kuhinji).

 Sve što mi je bilo potrebno bilo je na broju, osim karamel preliva. Dok je ćerka skoknula do prodavnice po slatku pavlaku, pronašla sam recept za karamel na 1 od kulinarskih blogova. Pripremila sam dublju šerpicu za pripremanje karamela i tiganj za pohovanje banana. Za nekih dvadesetak minuta došla sam do neodoljivog spoja ukusa banane i karamela. 

Kad bi postojao način, vrlo rado bih vas poslužila ovom poslasticom tog jedinstvenog ukusa. Ovako mogu samo da podelim recept. Budite vredni i čim ga iščitate, zasucite rukave i pravac u kuhinju.

POHOVANE BANANE

575345_544657572243767_2119919210_nKao što sam već rekla, potrebne su banane (proizvoljna količina). Ja sam iskoristila tri komada (za nas troje). Potrebno je brašna dve-tri kašike i malo vode, taman toliko da se zamesi gusta masa koja neće curiti s banana kada ih uvaljate u istu. Izaberite tiganj ili manju šerpu za pohovanje. Bitno je da prilikom pohovanja banane bar do pola ogreznu u ulju. 

Pripremite banane. Oljuštite ih, presecite ih na dva ili tri dela (zavisi od njihove veličine), uvaljajte u pripremljeno brašno i pržite u dobro zagrejanom ulju. Pržene banane staviti na papirni ubrus koji će pokupiti višak masnoće.

Međutim, ne radite ništa s bananama dok prethodno ne pripremite karmel. Ima raznih recepata, što s domaćih, što sa stranih blogova. Bitno je samo ne prepržiti šećer.

Pre služenja, naravno, banane preliti karamelom. Ako karamel iz nekog razloga nije dobra opcija, zamenite ga medom ili čokoladom.

PRIJATNO!

Torte Arilje

 

Ostavite komentar

(*) Obavezno, vaš e-mail neće biti javno objavljen