„sHpiritus mOvens“ – intervju

, , nema komentara

„Špiritus Movens“ bio je iznenađenje jedne letnje večeri, muzički performans sa Tivatskog šetališta savršeno uklopljen u album s letovanja. Inspirativna grupa, bar sudeći prema ovom inervjuu, opravdava svoj naziv i moje oduševljenje talasom muzike koji me je tada na obali zapljusnuo.

Ko ste vi i kako se predstavljate?

Mi smo sHpiritusi i predstavljamo se kao balkanski šansonijeri sHpikijevi podanici.

Ko je vaša publika koju imate na umu u stvaralačkom trenutku?

Naše stvaralaštvo je izuzeto od publike u činu komponovanja. Dajemo sebe, svoj izraz, svoj tekst, svoju emociju, publika će se sama u tome pronaći ili ne.

Vaše ime, aluzija na starolatinsku metaforu, tumačim ironično. Šta je onda vaš pokretački duh? Šta je vaš špiritus koji vas pokreće?

Naš špiritus je sHpiritus! Naš sHpiritus mOvens je prvenstveno živa svirka. Dobro uklapanje instrumenata i pevačkih deonica, sloboda izraza oličena u improvizaciji, pa onda odnos sa publikom i neka vrsta ventila od svakodnevnog života, lakmus papir našeg bivstvovanja. Svako od nas sedmoro u bendu verovatno ima svoj mOvens.

Koji su vaši stvaralački kriterijumi? Šta su dobra muzika i dobra pesma? Koja im je svrha?

Naše pesme stvaramo mi, ali one onda postaju zasebni entiteti koji žive i nevezano za nas, zahvaljujući društvenim mrežama i snimcima po internetu. Kriterijumi su sklad teksta i pesme, poruka koju želimo da prenesemo, bio to prikaz nekog događaja, ambijenta, grada, priča koju želimo da ispričamo. Da numera ima koheziju, da odgovara na određena pitanja, da se zna zašto je počela i koji joj je cilj. Svrha sviranja je unutrašnji poriv svakog od nas da pruži svoj muzički izraz. Kada se pritom ujedini sedmoro ili više ljudi, onda tu nastaje magija.

10904745_789266467806243_76447392_n

Gde se slušate?

Svuda u svetu zahvaljujući internetu, ali najviše po beogradskim klubovima ili kafićima, sem kad nismo na regionalnim turnejama, mahom po Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Šta ste do sada izdali?

Naš trenutni opus je relativno mali naspram godina postojanja benda i za to je zaslužna naša neiscrpna ljubav prema dodiru sa publikom, a ne s toncima i studijima. Evo, to se sada polako menja.

Sada vam izlazi nova pesma. Hajde da je predstavimo.

Pesma se zove Setif i dočarava ambijent toga grada u nekom izmišljenom trenutku u prošlosti. Taj grad predstavlja spoj između mediteranskog basena i crne Afrike, nalazi se na ulazu u Saharu i od davnina je predstavljao jedan od poslednjih gradova na severu pustinje pre nego što prodrete duboko u peščane dine. Numera peva zapravo o putnicima kojima Setif nije konačna destinacija, nego usputna stanica. Usputna stanica je niže ka jugu, i u skladu s tim je spot sniman u Demokratskoj republici Kongo. Uz muziku za pesmu koja nosi elemente teheranskog melosa i njuorleanskog džeza, pravimo sponu između najrazličitijih kultura. I čini nam se da je ovo jedan novi doprinos našoj muzičkoj sceni, koja se izgleda previše oslanja na anglosaksonski senzibilitet. Mi smo svoj izraz tražili u osnovi u francuskoj šansoni i savremenoj sceni, ali smo to mnogo šire prihvatili, te vidite sve ove komponente u samo jednoj pesmi. Pesmi zvanoj Setif.

10887716_789266527806237_1465826307_n

Na vašu muziku lepo reaguju i deca! U to sam se lično uverila u Tivtu na šetalistu gde su vas deca hipnotisano gledala, a i po tome što brzo uče i rado pevaju vaše stihove. Šta to u vašoj muzici povezuje generacije? Da li znate možda koliko godina ima neki vaš najstariji slušalac?

Naši najstariji (živi) slušalac ima preko 90 godina, ne znamo mu ime, ali smo sigurni da postoji. Naša muzika je, kao što ste se i sami uverili, veoma šarenolika. Akustična svirka, bolje reći performans, kojem ste imali prilike da prisustvujete u Tivtu je kvintesencija naše svirke. Kontakt sa publikom koja se tu slučajno zatekla, iskren pristup sviranju, pozorišni elementi, malo priče, malo đuskanja, malo druženja sa decom, malo diskusije na temu muzike. I odlični međuljudski odnosi u bendu. Tu pozitivnu energiju najpre osete deca, pa onda povuku roditelje za ruku i to vam je jedno vrzino kolo.

Negujete stil uličnih svirača. Osim što je to savršen način da se predstavite publici i dođete u spontani dodir s njom, koje su draži takvih nastupa?

Mi volimo da sviramo na ulici. Svaka svirka je novo putovanje i novo upoznavanje i nikad ne znate gde će vas vali odvući do kraja svirke. Publika je ta koja je na neki način kormilar našeg broda, oni su ti koji diktiraju kada ćemo ubrzati tempo, kada ćemo odsvirati najpoletniju pesmu i kada ćemo napraviti pauzu u najbližoj luci da malo odmorimo glasne žice i violinske strune. Samo spontano.

U Tivtu ste ostvarili, ako se tako može reći, harmoničan kontrast pevajuci o životu s druge strane vrata Porto Montenegra. Da li sanjate o nastupu s druge strane takvih vrata?

Ne sanjamo. Mi svoje snove ostvarujemo. Svirali smo pred 10 000 ljudi, na različitim festivalima, nastupali na desetak različitih televizija, bili na radiju i svirali u više desetina gradova. Svaka svirka nosi svoju čar, a sjaj jahti nije nešto što nas posebno privlači, ali nije ni da nas odbija.

10912916_789266571139566_91819529_n
Kako shvatate pojam originalnosti u muzici?

Originalnost je mutan koncept. Mi se oslanjamo na muziku koja nas je i spojila, a to je francuska muzika, i iz nje crpimo najveći deo ideja. Svako tu donosi svoju muzičku komponentu, bio to ska, indi, tango ili džez.

Koji su dalji planovi benda?

U pripremi je novi spot za još uvek neobljavljenu (a završenu) pesmu Markon Dragon. Imaćete priliku da je čujete i vidite već sredinom februara, kada animirani spot bude izašao iz pećnice našeg animatorskog trija okupljenog za ovu priliku.

 

Ostavite komentar

(*) Obavezno, vaš e-mail neće biti javno objavljen