Postoji jedan lepši svet u okviru realnosti

, , nema komentara

Dragutin Mladenović u dvorištu na obali Rzava

Dragutin Mladenović u dvorištu na obali Rzava

 Драгутин Младеновић школовао се у Москви, Антверпену, Генту, Београду, надограђивао се на више мајсторских курсева, стицао искуство на међународним и домаћим такмичењима, а наступао је у Србији, Русији, Холандији, Белгији, Луксембургу, Немачкој, Француској, Јапану и Јужној Америци. Бави се педагошким радом као професор у Школи за музичке таленте у Ћуприји и у оквиру јединственог пројекта АРЛЕММ, који је осмислио и спровео у дело са својим колегама, уз помоћ бројних сарадника и донатора.Уједно је и председник удружења МУЗИКУС.

  

Уметност и новац у пракси не иду заједно, али важи претпоставка да је за бављење класичном музиком новац неопходан, да је она резервисана само за елиту. Колико је, ипак, она блиска и другима, који нису део те елите?

Класична музика треба да буде доступна свима, пре свега. Један од наших циљева је да то постане једнако социјално право за све, а не само за оне који живе близу музичких школа и у великим градовима. Иначе то што сте навели јесте било тако кроз историју. Музика је напредовала вољом великих донатора и захваљујући дворовима који су наручивали композиције поносни што се њихово име повезује с именима великих уметника.

Како је настао МУЗИКУС?

МУЗИКУС је Удружење за ширење и подстицање музичке културе у Србији. Као основни циљ поставили смо себи глобалну културну трансформацију у земљи, са посебним освртом на угрожене социјалне средине, руралне, сиромашне, дислоциране од центара културних и других социјалних дешавања. Формирање удружења било је предуслов да се реализује идеја о летњој музичкој манифестацији. АРЛЕММ је засад једини пројекат који имамо и у који улажемо сав свој труд, дух, енергију и ентузијазам, и преко кога остварујемо своје циљеве.

На који начин се родила идеја за АРЛЕММ?

У кругу од 40 километара око себе Ариље нема ни једну музичку школу и нема ни један конкретан музички догађај, осим повремених гостовања. Деца из целог овог краја немају могућност да се упознају с класичном музиком, нити за континуирано музичко образовање. Желећи да и током лета надгледамо децу коју гајимо у Школи за музичке таленте у Ћуприји,  схватили смо да уз то можемо да учимо и ариљску децу.

Зашто баш Ариље?

Емотивно смо везани за Ариље. Сви Младеновићи, од кад знају за себе, увек су одлазили  тамо, у своју кућицу. Сваки распуст, сваки могућ тренутак проводили смо уз Рзав, природу, одмарали се уз све што Ариље чини чаробним у културном, природном смислу и смислу људи који ту живе. Још више смо се везали за овај крај по завршетку студија.

Колико тога заиста можете за полазнике да учините током две недеље трајања школе? Остају ли они на овом путу који сте им открили, или се враћају старим навикама?

За две недеље може да се учини врло мало, али врло значајно.Ми деци нудимо спектар инструмената, као и певање. Трудимо се да их поставимо добро, да правилно крену, и избегнемо честу грешку педагога који немају довољно стрпљења да их науче правилној поставци руку и гласа. Наш задатак је да за 2 недеље деца науче основне ствари, науче нове композиције и наступе на завршном концерту.

Не мора од сваког детета које се едукује да постане музичар на крају. То је једна врста образовања којом ће касније у животу профитирати чиме год се буду бавили, и ово ће им остати као незаборавно искуство. Имаће појам о једном лепшем свету који постоји у оквиру реалности.DSC_0336

Зашто је Ариљска летња музичка манифестација јединствена?

Свуда на свету постоје мајсторски курсеви на којима се надограђују већ образована деца, полупрофесионалци, али нигде не постоји овако прилагођен програм којим се преноси знање на најмлађе који имају 5, 6, 7 година. Наша прва мисија је да им пружимо шансу да од самог почетка раде с најбољим професорима и наступе на свом првом концерту после две недеље. А то је оно што не постоји ни на једном другом месту.

Такође, наш циљ није музика сама по себи, већ један дугорочнији ефекат: да људи схвате уметност као нешто лепо и природно, да поправимо културну ситуацију у нашој земљи.

Важно нам је да што више појединаца и фирми учествује у овом пројекту, како би се свест о важности културе пробудила код деце и старијих. Тежимо томе да Ариље постане центар културних дешавања бар за овај регион, ако не и за целу Србију. АРЛЕММ не припада нама, већ Ариљу, јер оно то заслужује.

 

 

 

Ostavite komentar

(*) Obavezno, vaš e-mail neće biti javno objavljen