ПОЧЕТАК

, , nema komentara

На свету, осим нас, постоји много тога чега смо свесни, или нисмо, што знамо, или нам је непознато, што користимо или му не знамо примену. А све то, укључујући и нас, постоји с тајним разлогом, који човек одувек покушава да разреши. Где је почетак?

12801095_1061475070593134_7093553647714536725_n

 

Сви знају да је лимун здрав, али не пију лимунаду сваки дан, радије пију кафу. Сви знају да су руже лепе, али не гаје их сви у свом дворишту. Тако је и са класичном музиком чију ће изузетност свако потврдити речима, мада не и искуствено.

А и како би? Колико нас из целе ове земље може да стане у једну концертну салу током врхунског концерта? Наравно, не треба ни сви да стану.  Колико онда оних који би требало да чују уметничку музику има ту прилику? Само део, а да ли и тај део користи ову могућност?

Сећам се себе испуњене страхопоштовањем према нечему за шта сам чула у суперлативу, али са чим нисам имала искуство. Такав став рађа и привлачност и одбојност у исто време, па је за посету првом концеру потребна- храброст! Имала сам је, али сам и даље нешто чекала.

А онда су ме Младеновићи узели за руку и повели тамо.

Ostrvo Uski vir, Arilje (fotosa fb strane ARLEMM-a)

Ostrvo Uski vir, Arilje (fotosa fb strane ARLEMM-a)

 

Док си беба, све ти је велико и далеко. Не умеш да ходаш, руке нису довољно дуге, а онда те неко поведе и оно што је било далеко постане близу. То је суштина АРЛЕММ-а. Ухватио нас је за руку и повео на „непознату“ територију која нам заправо припада, као што беби припада онај  други ћошак собе породичног дома. С друге стране, пружио је руку уметности да „узме“ публику која јој припада.

Моја потреба је да што је могуће више уживам у лепом. Уметничка музика даје посебно задовољство, које се остварује изнутра ка споља, из душе делује на сва чула,а не посредством укуса, речи, боје, облика… на душу. Музика не оставља печат на души, утисак за дуго памћење, већ представља животно искуство.

Laura Williams photography

Laura Williams photography

Чини се да слушалац ослобађањем утисака и аплаузом оставља печат на музичара.

То би, онда, била суштина АРЛЕММ-а, у преплету лепог и живота: живот има смисао ако га испуњавамо лепим, а лепо има смисао ако има своје место у животу.

АРЛЕММ ме је држао за руку док сам правила прве кораке, неко је пружио руку АРЛЕММ-у да закорачи у порту Храма Светог Ахилија, главну улицу, на Уски вир…, тог неког неко други је увео у свет музике и тако у назад… Где је почетак?

 

foto: Dzumandzi

foto: Dzumandzi

 

 

 

Ostavite komentar

(*) Obavezno, vaš e-mail neće biti javno objavljen