Od apsolutne 0-e: PRŽENJE

, , nema komentara

Sledeći redovi namenjeni su onima koji upravo ulaze u kuhinju i za koje su varjača i šporet podjednako poznati kao instrument tabla u pilotskoj kabini. Ovde možete, i poželjno je, da postavite pitanja od toga kako se kuva supa u kesici, pa nadalje. Vrlo brzo nadoknadićete ono što ste propustili da vidite u maminoj kuhinji i od apsolutnog početnika uznapredovaćete do apsolutnog kralja svoje kuhinje. 

Počinjem od onih pojmova kojih sam se prvo setila. Kritikujte nedovoljno jasna objašnjenja, tražite dodatna pojašnjenja i sugerišite nove pojmove za objašnjavanje.

 PRŽITI

priprema-przenje1 hrana se prži na ringli bez dodavanja vode, uz obavezno dodavanje neke vrste masnoće biljnog, ili životinjskog porekla; pri prženju se hrana meša, ili okreće na drugu stranu, dok ne promeni svojstva koja je imala u sirovom stanju; jača vatra ne znači i brže prženje, naprotiv prilagođavanje vatre je ključno u postizanju dobrog ukusa (npr. na jakoj vatri prži se jaje, luk bi vrlo brzo zagoreo, a meso bi spolja zagorelo, dok bi iznutra ostalo nedovršeno).

 

 

Ostavite komentar

(*) Obavezno, vaš e-mail neće biti javno objavljen