Nikola Peković: Od spoznaje talenta, do velikih nagrada

, , nema komentara

Prošle godine su mediji u nekoliko navrata prenosili sjajne vesti o njegovim nagradama i pobedama na takmičenjima, među njima i onim najvećim na svetskom nivou. Vrata slave otvorio je, sa svojom sestrom, pobedom u šou programu „Ja imam talenat“ i time pokazao da javnost osim talenta ceni i obrazovanje, da se zvezde vrednuju jednim višim kritetijumom. Njegova karijera u ovom periodu veoma je dinamična.

Za Sentimentalnu kuhinju, Nikola Peković odgovorio je na neka malo drugačija pitanja.

 

327323_364436596970165_697223801_oKako izgleda put od spoznaje o posedovanju  talenta do svetskih pozornica?

Porodica je zaslužna za spoznaju mog talenta i zajedno sa njima „dogurao“ sam do velikih svetskih scena. Umetnost je i zuzetno težak i naporan rad za koji niste sigurni da će se isplatiti. Ulaganje moje porodice je bilo izvan njihovih mogućnosti i kada Vi to kao dete sve vidite nije vam lako. Rezultati su se nizali, ali materijalno moji roditelji su bili na ivici bankrota. Lično sam u par trenutaka želeo da odustanem od svega, ali tu su bili moji roditelji koji su me uvek vraćali na pravi put i bez njih danas ne bi bilo ni takvih uspeha.

 

Kada kao umetnik nastupate, činite li to isključivo u ime umetnosti, ili sa sobom nosite odgovornost predstavnika zemlje iz koje dolazite?

Pre svega, nastupam ispred svoje zemlje, grada i fakulteta, a na kraju i sebe kao umetnika. Tako znam da se ne takmičim za sebe, već imam viši cilj. To me motiviše da vežbam do granice nemogućeg pred velika takmičenja, kao što su Svetski trofej i Svetski kup harmonike.

 

Veća popularnost zahteva i ulaganje dodatne energije. Koliko publika uzvraća?

Mi umetnici zavisimo od publike. Lično mogu poboljšati svoj nastup do 5 posto ( a to je mnogo) ukoliko osetim pozitivnu energiju iz publike. Naravno, prvim tačkama morate da omekšate i oduševite publiku da bi vam se ona priklonila. Takozvana popularnost kod mene donosi samo još više odgovornosti i rada. Ne obazirem se previše na to, ali mi je to podstrek da moram da ulažem još više, jer se od mene očekuje da stalno zablistam na sceni, što složićete se nije lako i nije uvek izvodljivo.

s2 

Sestra i Vi profesionalno zajedno nastupate. U kom smislu su u vezi vaš međusobni odnos i energija koju na nastupu emitujete?

Sestra i ja živimo u odvojenim gradovima, ona je u Kraljevu ja u Nišu, tako da je izuzetno teško da uskladimo obaveze sa nastupima i svaki slobodan trenutak koristimo da vežbamo. Moram da Vam odkrijem jednu tajnu: često sestra i ja stvaramo nova dela neposredno pre nastupa, jer se zaista retko viđamo, tako da koristimo svaki trenutak vremena. Bojana i ja smo prilično emotivni dok sviramo, tako da naš nastup može dodatno da poboljša i dobra publika, ali mi se uvek trudimo da damo sve od sebe i ogromna smo podrška jedno drugom.

 

Kako ste ostvarili harmoniju u svom zajedničkom nastupu i muzici koju interpretirate?

Često se žale porodice da im se deca svađaju, da su nemirna, ne razumeju se. Kod nas je drugačije, sestra i ja se odčično razumemo i, koliko god to bilo čudno, skoro da se upšte ne svađamo niti imamo neke razmirice, šta više, često se udružimo kad je neko mišljenje u pitanju, protiv roditelja, jer smo zajedno jači (objašnjava Nikola sa osmehom).

977835_481694515244372_2008971091_o

 Budući da je umetnost ono što se događa između umetnika, umetničkog dela i publike šta je za Vas najveća potvrda ličnog kvaliteta?

Sam pitanje sa sobom nosi i odgovore: tu je više faktora koji odlučuju da li  ste Vi adekvatno i na visokom nivou izveli delo. Srećna i zadovoljna lica u publici često kod mene daju potvrdu da je ispravno to čime se bavim i da je moj trud vidljiv. Imao sam prilike da radim sa svetskim umetnicima na harmonici koji su bili mnome fascinirani, što je za mene bila još jedna potvrda da sam na pravom putu. Ali, tu je naravno još mnogo drugih faktora koji utiču na karijeru i na potvrdu ličnog kvaliteta.

Koja je uloga muzike i umetnika u svetu u kom živimo?

„Muzika je otkriće veće od sve mudrosti i filozofije“‒ovaj citat najbolje može da oslika ulogu muzike u našim životima, a umetnik je tu da na pravi način predstavi tu muziku.

 

Ostavite komentar

(*) Obavezno, vaš e-mail neće biti javno objavljen