Mihano Momosa: Lični stil se ne kupuje

, , 1 komentar

Lični stil se ne kupuje i ne može ga niko potpisati osim mi sami. Kada imamo izgrađen lični stil, tada svaki naš izbor gravitira oko ideala koji nas definišu. Univerzalni kriterijum za „dobro obučenu“ ne postoji, mi ga sami određujemo. Firmirana garderoba može da garantuje kvalitet ili trend, ali način na koji nosimo i uklapamo odevne predmete pravi suštinsku razliku između dobrog ili lošeg, iako ta dva pojma u modi nisu uvek jasno razdvojena.

mihanomomosa

Mihailo Anušić, rođen je 7.12.1985. u Zrenjaninu. Nakon završene gimnazije, upisuje menadžment i uporedo sa studijama počinje da radi kao stilista. Nakon stečenog iskustva i samostalnog usavršavanja, prvu kolekciju Olivera predstavlja 2011. na Beogradskoj nedelji mode (Belgrade Fashion Week) nakon koje slede kolekcije Resort, Love, I give you my spring i Rare za koju dobija priznanje magazina Grazia za najbolju modnu reviju 34. Belgrade Fashion Week-a.

 

Neki modu svrstvaju u umetnost, neki je nazivaju industrijom. Čime se Vi bavite, u koju oblast ljudskog stvaralaštva spada to što Vi radite?

Moda je savršen spoj praktičnog i umetničkog. Ako pretpostavimo da umetnost nema upotrebnu vrednost, a da je primenjujemo na nešto izrazito upotrebljivo, kao što je garderoba, dobija se savršen sklad. Kada se počne sa masovnom proizvodnjom, moda postaje i industrija i umetnost. Ono što ja radim smatram da spada u primenjenu umetnost, ali se ne plašim industrijalizacije, jer je ona logičan nastavak stvaranja umetnosti i čak može da je stimuliše.

 

13a

Sve žene vole da budu lepe, sebi najpre, ali nije lako lepo staviti u službu žene. Kako uspevate da lepo praktično primenite u svojoj kreaciji?

U mom životu žene su imale značajnu ulogu i naučile su me da lepota postoji u različitim formama i da se svuda može naći. Iako je ponekad pravi izazov razumeti žene, svako novo iskustvo sa njima me obogati novim načinom razmišljanja, ali i opažanja. Tehnički, nije prevelik izazov stvoriti odevni predmet koji se uklapa u neki standard lepote. Međutim, davanje vrednosti i višeg smisla garderobi mi je omogućilo da lepotu sagledam iz različitih perspektiva i stavim je u funkciju.

 

Koje zahteve stavljate pred sebe? Šta komadi odeće koje kreirate moraju da ispune?

Po prirodi sam perfekcionista i stoga se trudim da zadovoljim svoje estetske standarde kao i tehničke standarde koji se odnose na samu izradu. Trudim se da stvorim haljinu koja se može nositi nezavisno od dnevne mode, ali da istovremeno bude u duhu vremena. Takođe, moje kreacije moraju da dočaraju moje romantizirano viđenje žene i ljubavi.

 Picture-139

Žena u Vašoj garderobi izgleda lepo, elegantno, nežno i, naravno, dobro odeveno. Ne stavljate u prvi plan gole delove tela, kožu, dekolte…, ne „štedite“ tkaninu, i tako ističete neku drugu dimenziju ženske lepote, „klasičnu lepotu“. Kada kreirate, koliku ulogu pored figure žene igra i njen karakter?

Presudnu. Stvaram za žene koje su zadržale duh devojčice, ali nisu infantilne. One su snažne, stoički se nose sa okruženjem i po svojoj prirodi one su prefinjene i otmene bez obzira na životnu situaciju u kojoj se nalaze. Stoga, trudim se da stvorim kreaciju koja se uklapa u karakter, ali koja ga i gradi, otvarajući nove mogućnosti izražavanja ličnosti.

 

5a

Da li biste mogli da date svoju definiciju lepe žene?

Od Platona do Da Vinčija, kroz istoriju veliki mislioci su pokušali da definišu lepotu, pa je nastao Vetruvijev čovek proporcije kao rezultat potrebe da se lepota i matematički objasni.  Međutim, neretko smo svedoci da se pojavi osoba koja ostavlja bez daha uprkos činjenici da se ne uklapa u standard lepote. Stoga, ne bih se usudio da definišem. Zaista nije kliše, lepota jeste u oku posmatrača i tako je svaka žena lepa kada se sagleda na pravi način.

 

Može li žena biti dobro obučena ako u ormaru nema garderobu s potpisom? Kako?

Naravno. Lični stil se ne kupuje i ne može ga niko potpisati osim mi sami. Kada imamo izgrađen lični stil, tada svaki naš izbor gravitira oko ideala koji nas definišu. Univerzalni kriterijum za „dobro obučenu“ ne postoji, mi ga sami određujemo. Firmirana garderoba može da garantuje kvalitet ili trend, ali način na koji nosimo i uklapamo odevne predmete pravi suštinsku razliku između dobrog ili lošeg, iako ta dva pojma u modi nisu uvek jasno razdvojena.

 

6aS obzirom na Vaše iskustvo kao stiliste, možete li da date savet damama kako da iz sebe izvuku ono najlepše?

Samopouzdanje je ključna reč. Pre svega ženi mora biti udobno, mora da se oseća sigurno i ova dva kriterijuma moraju biti ispunjena kako bi se žena oslobodila, a unutrašnja lepota došla do izražaja. Šta god da je predmet nesigurnosti žene ona treba da ga prihvati i shvati kao deo sebe koji je čini jedinstvenom. Potpuna harmonija spoljašnjeg izgleda i unutrašnjeg bića će ostaviti uvek snažan utisak, a taj sklad ličnosti je uvek sam po sebi lep.

 

 

Jedan komenatar

  1. Katarina

    23/01/2014, 01:42 pm

    Nisam jedina koja će ovo reći i već su druge rekle, ali ja ću se udati u nekoj oh njegovih kreacija. Definitivno mogu da kažem i da je Mihano meni omiljeni i najbolji dizajner na celom svetu, i da me nijedan dizajner nije ostavio bez daha i odveo me u neku bajku kao on. Svaka čast! 🙂

    Odgovori

Ostavite komentar

(*) Obavezno, vaš e-mail neće biti javno objavljen