Glamurozni izazov dostojan Holivuda

, , nema komentara

Ovo je prava priča za onoga ko je poželeo unikatan, atraktivan, a za nošenje prijatan nakit. Koža je sama po sebi udoban i plemenit materijal, a oplemenjen kamenjem i metalnim elementima u rukama diplomiranog grafičkog dizajnera Marije Đokić pretvara se u komade nakita nosive svakodnevno i u ‒ glamuroznim prilikama. Mada, posebno danas, slika vredi više od hiljadu reči, svojevrsno zadovoljstvo pričinjava kad pri ulasku u prostoriju začuješ:

Divne su ti minđuše, gde si ih kupila, pogotovu što znaš da su neponovljive!1 Darmara unikatni nakit od kože na našem  tržištu, ili bolje reći, u svetu domaće mode postoji već niz godina. Sada je ovaj nakit otputovao u daleku Ameriku? Kako se to dogodilo?

Nisam baš u svetu mode, više mislim da imam neki manji krug ljudi kojima se sviđa moj rad. A što se tiče Amerike: „Kucajte i otvoriće vam se“.

Prva pomisao na nakit od kože izaziva prijatnost, reč je o plemenitom materijalu, toplom, laganom. Kako se rodila ideja za ovakav koncept nakita?

Uh, to je duga priča! Kao srednjoškolka sam pravila nakit od raznih plastičnih i drvenih perlica. Obično bih kupila neku ogrlicu, raznizala bih je i napravila ono što se meni sviđa.  Takve komade sam zatim prodavala u školi, pa čak i u nekim radnjama u Jagodini..Pošto su mi vremenom dosadile perlice, počela sam da sečem stare torbe od eko kože, da kombinujem materijale i od toga pravim nakit.. Onda je usledila pauza zbog fakulteta, bila sam posvećena studijama, ali bih i dalje s vremena na vreme za sebe napravila po neki unikat.. Kada sam završila fakultet, situacija za nalazenje posla nije bila baš idealna, tako da sam se vratila pravljenju nakita ali, ovog puta, ozbiljnijem ‒ od prirodne kože i poludragog kamenja, uz određene varijacije.

Osim tvog ličnog prepoznatljivog pečata na nakitu, koji nema primarni cilj da istakne uvreženo lepo i ženstveno kad je o savremenom smislu ženske lepote reč, već da više istakne lepotu karaktera osobe koja ga nosi, ovaj nakit sigurno nosi i neku drugu poruku. Koji su tvoji estetski principi kojih se držiš pri izradi/stvaranju ovih komada?

Generalno veoma mi je bitno da uradim neki komad što preciznije i pedantnije, jer ručno oblikovanje kože nije baš jednostavan posao. Ne gajim ideju o modernoj, jakoj i savremenoj ženi koja jedino može da nosi moj nakit, jer svaki komad nakita je deo mene koji dajem! Kao i umetničko delo ‒ svako može da mu se divi ili ne, u mom slučaju da kupi ili ne kupi. (Smeh.)

20

Koliko je koža zahvalna za „uklapanje“ uz svakodnevne odevne kombinacije?

Mislim da je veoma zahvalana. Može se prilagoditi svakoj kombinaciji i u svakoj situaciji, baš zato što je to koža. Svoja priroda joj daje ležernost i fleksibilnost, a sa druge strane propratni detalji i način izrade joj manje ili više daju željeni stil. Na kraju, sve je stvar ukusa.

Kako se koža ponaša kao material za obradu?

Kao materijal za obradu zahtevna je. Najteže je kada treba da ušijem nešto ili da skalpelom isečem neki oblik koji nije pravolinijski, mada i to sve zavisi od debljine kože. Koristim već fabrički obojenu kožu, tako da u samom startu kupim ono što mi odgovara i što me inspiriše. Prirodna boja kože je bež. Ona se zatim fabrički manje ili više obrađuje, tanji, boji…

Darmara spaja u sebi dve reči – dar i Mariju. Ko je osmislio ime brenda i kakav odjek ono ima među ljubiteljima originalnog nakita?

Ime je slučajno nastalo. Drugar me je nekada zvao Darmar, ne znam iz kojih razloga, nikada nisam bila neki „galamdzija“. To ime sam iskoristila za fejsbuk profil. Kad je trebalo da smislim ime za svoj „brend“,dodajući slovo a na kraju (kao Mara, što je moj nadimak) dobila sam naziv koji ima potpuno drugi smisao od prvobitnog.. Nisam imala nameru da dajem akcenat darovitosti, već samo da pobegnem od „haosa“. (Smeh.)

Poslednjih godinu dana tvoj repertoar se proširio i na aksesoar. Sve izrađuješ ručno. Koliko truda i vremena treba uložiti, pored kreativnosti, za izradu jednog komada nakita, a koliko za jednu Darmara torbu?

Nekad u samom startu imam ideju, napravim skicu i počnem da radim. Samim tim je i izrada brža, jer već unapred znam kako treba koji deo rešiti. Nekad nemam ideju, ali imam potrebu da radim i za to je već potrebno malo više vremena, jer u hodu dizajniram i razmišljam o kombinacijama i sledećem koraku. .Sve ipak zavisi od toga šta želim da postignem, da li nešto ušivam, koliko delova ima za sečenje, da li radim sa duplom kozom ili je samo jedno lice, tako da sama izrada jednog komada nakita zna da traje i do par dana. Što se tiče izrade torbi, sve je isto, samo puta dva.

7

S obzirom da je nakit sam sebi krčio put kroz više godina i samo širio svoj krug zadovoljnih „imalaca unikatnog nakita“, jasno je da je reč o kvalitetu, originalnosti i kreativnosti. S druge strane, realnost diktira i druge uslove. Da li si uspela da nađeš ravnotežu između uloženih resursa i platežnih mogućnosti onih koji žele da se „ukrase“ ovim nakitom?

S ozirom da sam po zanimanju grafički dizajner, koji se samo opredelio za drugačiji način izražavanja, svoj posao shvatam za ozbiljno, a ne za hobi. Naravno da u cenu moraju da uđu uloženi materijal i vreme, ali je vrlo bitna i posvećenost..Zna se koliko košta dizajn vizit karte, koliko dizajn plakata, ambalaže… ali dizajn nakita, ovde? Uh! Moram priznati, teško je naći sredinu, poštovati  kupca, a ne preceniti i ne potceniti sebe i svoj rad, i opstajati i raditi dalje.

Kakvi su tvoji poslovni planovi za budućnost?

Rad, rad i samo rad! (Smeh.)

Tvoj nakit priča o svakodnevnom životu. A da li si razmišljala i o bajkovitom, romantičnomnakitu npr. za venčanja?

Nemam ništa protiv romantičnog i bajkovitog, pa i kožnog detalja uz venčanicu. „Problem“ je što bi taj „detalj“, za takvu priliku, morao biti ekstreman i scenski, a kao takav verovatno je prevelik izazov za naše tržište!

25

 

Ostavite komentar

(*) Obavezno, vaš e-mail neće biti javno objavljen