Dr Haus (House)– serija ili život

, , nema komentara

Serija (Dr House) razrešava psihološka pitanja. Psihoterapijska seansa upakovana u epizode o neobičnom dijagnostičaru koje pružaju potkrepljenje u vidu razrešenja konflikata. U kakvoj je sve to vezi sa životom jedne standardne žene?


Život nije film ili serija?

Dr Haus (Dr House) u ovom slučaju treba čitati „doktorka Haus (Kuća)“, a u drugom delu dana može se čitati i „doktorka Haos“.
O čemu je zapravo reč?

Kad se u jednom trenutku život standardne zaposlene žene preokrene i žena biva oslobođena većine obaveza, život joj postane savršen. Ali, kako bi došlo do zapleta, u ovoj seriji razvijaju se faktori koji ženin život počinju da ograničavaju.
Sve što se u njenom životu odgirava seli se u njenu postelju, jer dobija lekarsku zabranu kretanja, kuvanja, saginjanja, sedenja sledećih 7 meseci.

Životne promene- psihološka pitanja

Osoba od koje su do juče ukućani prirodno očekivali hranu, negu i brigu postaje osoba koja zavisi od svih njih! U pomoć priskaču suprug, deca, bake, a njhovi životi se takođe menjaju. Nastaje potpuno nova situacija u psihološkom smislu, koju, kao konstanta svih događanja u kući, žena mora da propusti kroz sebe, ukljućujući osećaj da smeta, zahteva i zanoveta iako ona sama nije izazvala takav poredak.

Njeno stanje već je napregnuto između osećaja beskorisnosti, zahvalnosti, dosade i ljubavi. Iako ne može ništa funkcionalno da preuzme, na njoj stoji kuća. Njena sudbina je kuća, sve njene brige su u kući i ne može da izađe iz kuće. Pasivni je učesnik svih događaja unutar nje. Sve dočekuje i ispraća, sve čuje, a ništa ne doprinosi. Kakav haus, ovaj haos!

U sledećem stupnju napetost se postiže dodatnim zdravstvenim komplikacijama žene. Zbog specifične dijete njoj je neophodno da unese 5 obroka u skladu s tipom propisane ishrane. Počinje o svojoj situaciji da razmišlja kao o bolesti, a ne prolaznom stanju. Terapija koju prima dodatno joj utiče na raspoloženje i pobednička percepcija sveta sve više ustupa pred strahovima i malodušnošću.

Serije online kao psihoterapijska seansa

U prvim mesecima krize ima interesovanje za čitanjem literature iz oblasti popularne psihologije i razmatra odnose Dr Hausa sa ljudima u seriji koju redovno prati.
Pronalazi sličnost u karakteru ovog urnebesnog dijagnostičara i Artura Šopenhauera kakav je prikazan u knjizi Irvina Jaloma.

Autentične replike Dr Hausa vrlo su joj zanimljive, a njegova ličnost joj je bliska. Njegovo shvatanje etike izaziva poštovanje, njegova usamljenost joj je jasna, a razrešenja psiholoških i moralnih dilema, kao i uspešno izlečene bolesti, u svakoj epizodi idu u prilog pobede dobra, donose svojevrsno olakšanje i pojašnjenje sveta u kom živimo.

Tako poprimaju psihoterapijsko dejstvo.

Dr (doktorka) Haus i odbrambeni mehanizmi

Ali, kako stanje u kom se njeno telo nalazi sve više narušava snagu njenog duha, žena oseća da ideja o bolestima probija barijeru njenih odbrambenih mehanizama i da se prima u plodno tle njenog unutrašnjeg života.

Od sigurnog mehanizma koji je obezbeđivao 50 minuta „skretanja misli“, odmora od ličnih preokupacija i izmeštanja u neki drugi svet, serija Dr Haus postaje uzrok oprečnih osećanja i izvor unutrašnjeg konflikta koji treba razrešiti.

Shvatajući da i u samom imenu serije i njenog života u 24-časovnim epizodama postoji velika sličnost, da je ona postala doktorka Haus, doktroka Kuća, bačena u razrešavanje novih, komplikovanih odnosa s ljudima u okruženju (porodicom i pomagačima), shvata da je serija koju prati samo još jedno zadovoljstvo kog se mora lišiti poput peciva koja joj se jedu, a koja ne sme da jede iz zdravstvenih razloga.

I tek sad, iako su za njom meseci drugačijeg života, shvata da je na novom početku. U tom trenutku doktorka Haus postaje doktorka Haos! Stari svet ostaje u krhotinama i sad smisli novi u kom ćeš živeti sledećih meseci.

Rewiev

I da vas pitam iskreno: da li biste gledali ovako dosadnu seriju? Ne bih ni ja, ali moram! I svaka čast psiholozima koji imaju motiva da se bave našim dosadnim životima.

 

Dr Haus hitno mora da nađe zanimaciju i pobedi malodušnost. Potrebno joj je osveženje, bodrost koji se nalaze negde unutra.
Mora da nađe neku autonomnu temu za razmišljanje i ne očekuje ništa drugo od drugih osim da joj daju da redovno jede!

 

 

Ostavite komentar

(*) Obavezno, vaš e-mail neće biti javno objavljen