Sasvim obični klinci, samo – sa vojskom pratilaca

, , nema komentara

Čuli ste za jutjubere, neke klince koji snimaju NEŠTO, a to onda drugi redovno gledaju, tj. PRATE, „lajkuju“ ili „hejtuju“ (ostavljaju negativne komentare).  Mnogima se neće dopasti ova količina stranih reči (anglicizama) već u prvoj rečenici teksta, ali era JUTJUBERA  je uveliko počela iako mi, pripadnici starije generacije, uveliko nismo toga svesni.

Dok mi još uvek gledam u TV program i na sat čekajući početak odabranog filma, serije, emisije, klincima vreme i program ne igraju ulogu. Oni žive mnogo brže nego mi u njihovim godinama i ono što vole – gledaju kad oni hoće. Serije i filmovi se „skidaju“ sa neta, od naših javnih ličnosti i sportista poznatiji su im jutjuberi, čije videe mogu da pogledaju kad požele i to najčešće preko telefona. U njihovom dnevnom rasporedu pored škole nalaze se sportovi, jezici, muzička škola, gluma, a samo druženje moguće je leti- kad je duži dan, ili, u vreme kratkodnevice, najčešće na viber grupama i organizovanim rođendanima.

I to što se vi uopšte ne biste menjali s njima, ne znači istovremeno da bi se oni menjali s vama! Civilizacija je napravila korak, a vi upravo imate priliku da shvatite suštinu jutjubinga i jutjubere – maloletnike koji za sobom vuku destine hiljada fanova!

„Ja sam Mila Antonović, jedna od najmlađih poznatih jutjubera na Blakanu. Od svoje deste godine snimam klipove i objavljujem ih na društvenoj mreži Jutjub. Trenutno sam na pola puta do 100 000 pratilaca.“

Mila, ti si najmlađa osoba s kojom radim intervju. Povod je da se „starijim“ čitaocima objasni ovaj fenomen i , naravno, to što si ličnim radom postigla pravi uspeh. Šta je JUTJUBING?

Snimanje za „Jutjub“ je nekome posao, a nekome hobi. Većina jutjubera zarađuje od POSTOVANJA klipova. Postavljamo razne vrste videa: smešne, skečeve, savete…

Šta je suština toga što ti radiš i ko to gleda?

Naša suština je da zabavimo onoga ko gleda naše klipove i da podelimo svoje mišljenje – sa svima. Najčešće nas prate mladi, između 7 i 16 godina, i retko kad malo stariji.

 

Da li je to ipak gubljenje vremena?

Ako gledate neke videe koji nemaju „veze s vezom“ sigurno gubite vreme, ali ako gledate neki poučan video nemate šta da izgubite, a možete nešto i da dobijete.

Kako se osećaš povodom toga što imaš preko 54 000 pratilaca?

Nikad nisam mislila da ću doći do ovog broja pratilaca! Osećam se divno. Prelepo je kad šetaš gradom i neko ti priđe da se fotografišete, a predivno je što i njihovi roditelji znau za vas.

Imaš li cilj vezan za „Jutjub“?

Trenutno bih volela da dođem do još većeg broja pratilaca, ali bez obzira na broj želim da nasmejem sve koji gledaju moje klipove!

Da li bi mogla da snimiš neki video namenjen „starijoj“ generaciji, npr. starijima od 25 godina?

Mislim da bih mogla. Na mom kanalu postoji par videa koji su poučni,ne samo za mlade, nego i za starije. Kao što sam mogla da snimim pre par meseci, mogla bih i sad.

 

Kakvu ulogu u svemu tome ima tvoja porodica?

Moji roditelji su tu da me podrže u svemu.da me savetuju šta je dobro, a šta ne, da mi daju neke ideje za video… Moja braća su takođe tu kao podrška i tu su kao partneri za snimanja.

Kako si osvojila toliku publiku? Da li imaš neku marketinšku podršku?

To se i ja uvek pitam: KAKO? Pošto su većinom moji videi smešni skečevi, to je privuklo mlađu publiku. Skoro sam počela da snimam s drugim jutjuberima. Oni su malo mene „podigli“, a malo i ja njih. Nikad nisam plaćala reklame na društvenim mrežama ili bilo šta slično.

 

Video-klipovi, tj. vlogovi, ili jednostavno videi predstavljaju novu medijsku formu kojoj pripada budućnost! Mada zasad često vrlo „svakodnevna“, naizgled jednostavna, ova forma ima ogroman potencijal – u smislu kreativne i sadržajne nadogradnje, ali i praktične primene. U skladu sa sposobnostima i ličnim razvojem svojih autora oni u sebi sublimiraju kinematografske, književne, publicističke, muzičke, likovne…. elemente, ustvari sve: i sport, interesovanje za modu, igranje igrica… Gledajući u budućnost poklanjam im svoje poverenje.

Neki naši jutjuberi jutjubing su zasnovali na profitabilnoj osnovi, neki to još pokušavaju da ostvare, edukuju se, okupljaju timove, a neki se trude da prevaziđu stidljivost i privuku fanove. Mila je jedan od prethodnika među njima, sedmakinja koja je svoj hobi ličnim zaslugama uzdigla na ozbiljan nivo.

 

 

Ostavite komentar

(*) Obavezno, vaš e-mail neće biti javno objavljen